MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu koordinasyonunda Akademik Kurul toplantısı 12 üniversitenin öğretim üyeleri ve veterinerlerin katılımıyla MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleştirildi.
MÜSİAD Genel Merkezi’nde alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla gıda, tarım, hayvancılık alanlarını kapsayan bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya, Fırat Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Çalıcıoğlu, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Kahraman, Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Akınerdem, Emekli Öğretim Üyesi Dr. Tamer Çalıkoğlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Doç. Dr. Davut Keleş, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami DOĞANLAR, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Şakiroğlu, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam, Konya Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Pırlak, Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Satıl, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, Veteriner Hekim Mehmet Yerişenoğlu, Veteriner Hekim Ali Akkaşoğlu, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Laboratuvarlar Koordinatör Yardımcısı Bilal Çakır ve Dr. Vet. Hekim Can Demir katılım sağladı.
Toplantıda; MÜSİAD Tarım Stratejisi’nin, gıda israfı ve hayvancılık raporlarının anlatıldığı toplantıda sektörel sorunlar ve çözüm önerileri, kısa, orta ve uzun vadede atılması gereken adımlar; bu bağlamda kurulan Akademik Kurulun gerçekleştireceği faaliyetler, kurulun yapısının ve stratejik hedeflerinin ve çalışma yöntemlerinin nasıl olması hakkında fikirler konuşuldu.
Sürdürülebilir tarım, gıda israfı, gıda güvenliği, gıda ve tarım politikaları ve iş dünyasının sorunları konularının ele alındığı toplantıda, hedeflenmesi gerekenin gıda güvencesini temin ederek, bitkisel ve hayvansal ürünlerin, çevreyi, halk sağlığını, toplumları ve hayvan refahını koruyan tekniklerle üretilmesi olduğu beyan edildi. Bunun için yetiştirilecek ürün ve türlerin seçiminden, fosil yakıtlara olan ihtiyacı azaltacak yenilenebilir enerji kaynaklarının öne çıkarılmasına; lojistik optimizasyonundan sağlıklı ürünlerin arzına, toprak verimliliğini sürekli kılacak zirai ilaç ve gübre kullanımlarına; biyoçeşitliliği ve su tasarrufunu güçlendirecek uygulamalardan atık yönetimine değin uzanan faaliyetlerin ele alınması gerektiği konularında görüşler bildirildi.