MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu koordinasyonuyla Bölgesel Tarım Zirvesi, MÜSİAD Elazığ ev sahipliğinde Elazığ'da düzenlendi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu koordinasyonuyla Bölgesel Tarım Zirvesi düzenledi. MÜSİAD Elazığ Şubesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen Bölgesel Tarım Zirvesi'nde tarım ve hayvancılık sektöründeki üretimin artırılmasına yönelik sunumlar ve sektördeki sorunlar dile getirildi. Zirve'ye MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen ve MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan'ın yanı sıra il Protokolü, Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Elazığ Milletvekili Metin Bulut, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç da katıldı.
Zirvede açılış konuşmaları kapsamında konuşan MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, tüm dünyanın gündeminde olan tarım sorunlarını dile getirerek, "Dünya gıdayı konuşuyor, tarım dünyanın gündeminde. Dünya gıda krizini tartışıyor. Önümüzdeki dönemlerde eğer gerçekten hem dünya hem ülkemiz gerekli tedbirleri almadığı zaman gıda kıtlığıyla baş başa kalabileceğimiz uzun vadede politikalarla sistemlerle karşı karşıya geleceğimizi paylaşmak istiyorum" diye konuştu.
Elazığ Valisi Dr. Ömer Toroman ise bölgenin altyapı ve tarıma elverişlilik konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Toroman sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Kuzova kapalı sisteme geçmiş büyük bir ova, sula asistemi ancak pompaj sulama maliyeti nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bunu aşabilmek için güneş enerjisi santrali modeliyle çiftçimize destek olabilmek için tarım bakanlığımızı DSİ Genel Müdürlüğümüz 2 megavatlık bir santral ihalesiyle çıktı. Maalesef fiyat oynaklığından ötürü ihaleyi neticelendiremedik ama şuanda ikinci ihalemize de çıkmak üzereyiz bunu muhakkak yapacağız bu GES santralini yapmadığımız taktirde pompa ve yüksek enerji maliyetleriyle sulu tarımda avantaj elde edemeyiz. Su tarım malum katma değerli yüksek bir tarım. Öte yandan Elâzığ’ın müzmin probleminden biri olan Uluova problemi. Burası zamanla inşa edilmişi ve hizmet vermiş ama gelinen noktada yüzde 30 buharlaşma var, su kaybı var. Suyun bu kadar kıymetli olduğunu bu zaman dileminde bir damla su bile çok kıymetli. Dolayısıyla bunun kapalı sisteme geçirilmesi için bakanlığımız, DSİ’miz gerekli çalışmalarını yaptı onaylarını aldı ama mayıs ayında yayınlamış olduğu Cumhurbaşkanlığı kararıyla uluova ve benzeri büyük tarımsal projelerine ek kaynak aktardı, tahsis yaptı bu konuda müteşekkiriz. Elazığ uluova projesine de Sayın Cumhurbaşkanımız da yaklaşık 550 milyonluk bir kaynak tesisine imza attı bu çok yüksek bir rakam. Bu rakamla biz 2022-2023 yıllarında uluovayı tamamen kapalı şebekeye dönüştüreceğiz demek ve uluova yıllar sonra sulu tarım yapılabilir hâle gelece demek”
MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Tekin Gürkan ise yaptığı konuşmasında, bölgenin ve şehrin kalkınmasına, gelişmesine ve bölgeye öncülük etmesine önem verdiklerini dile getirdi. Gürkan konuşmasında "MÜSİAD olarak şehrimizin her alanda gelişmesine kalkınmasına çok büyük önem vermekteyiz. Bu düşünceyle Elazığ’ın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak projeleri hayat geçirmeyi gayret ediyoruz. Üretimimizi daha da artıracak imkanlarımızın olduğunu biliyoruz. Bunun için mevcut üretim tesislerinde üretim kapasitesini artıracak iyileştirmelere ve yeni yatırımcıların yatırım yapmasını sağlayacak girişimlere ihtiyacımız vardır. Elazığ olarak potansiyelimiz, alt yapımız, birikimimiz var. Hep birlikte daha fazla üretim yapabilecek yeni bir motivasyonu da taşıdığımıza inanıyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte daha çok yatırım, daha çok üretim hedefiyle daha iyi bir seviyeye geleceğimize inanıyorum" diye konuştu.
Açılış konuşmalarından sonra, paneller ile devam eden oturumlarda Prof. Dr. Kenan Peker'in moderatörlüğünde; Bahçe Bitkileri ve Örtü Altı Yetiştiricilik, Meyvecilikte Yeni Yaklaşımlar, Su Ürünleri Sektörünün Geleceği, Hayvancılık Yol Haritası ve Tarla ve Yem Bitkilerinde Bölge Potansiyeli panelleri düzenlendi. Panellere konuşmacı olarak, Parlar Fidancılık CEO’su Tanzer Parlar, Sağdıçlar Balıkçılık CEO'su Veysel Sağdıç, ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz katıldı.
Zirve, MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen'in Genel Değerlendirme ve Sonuç Bildirgesini açıklamasıyla sona erdi.