YENİ YÜZYILDA GASTRONOMİ BAŞLIKLI TÜRKİYE İSTİŞARE TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Hizmetler Sektör Kurulu tarafından, MÜSİAD Balıkesir ev sahipliğinde Yeni Yüzyılda Gastronomi temalı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı'nın katılım sağladığı etkinlikte panel oturumları gerçekleştirildi.

MÜSİAD Balıkesir ev sahipliğinde düzenlenen "Yeni Yüzyılda Gastronomi" başlıklı Hizmetler Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı'na Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, MÜSİAD Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Ali Tutuk, MÜSİAD Balıkesir Şube Başkanı Erdem Özer, siyasi parti temsilcileri, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.

Gastronomi Alanında Marka Şehir: Balıkesir

Etkinliğin açılış konuşmalarında konuşan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir'in gastronomi alanında ulusal ve uluslararası pazarda kendini geliştirdiğini kaydederek, ihracatta öne çıkan bir Balıkesir hedeflediklerini söyledi.

Vali Ustaoğlu yaptığı konuşmasında: “Balıkesir’in gastronomi alanında “Marka Şehir” olabilmesi amacıyla tüm kurumlarımızla iş birliği içerisinde yürütülen çalışmalar her geçen gün meyvesini vermektedir. İnşallah ilerleyen günlerde bunu daha da net göreceğiz. Burada kurumlarımızın yaptığı iş birliği sayesinde hem şehrimiz hem de ülkemizin ihracat rakamları gelişecek.” diye konuştu.

Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise yaptığı konuşmada; Balıkesir'in gastronomi alanında büyük imzalar attığına ve bu değerlerin geleceğe taşıyabilmenin önemine vurgu yaptı.

"Balıkesir'imizde gastronomi alanında büyük adımlar atıldığına inanıyoruz ve yegâne arzumuz tüm değerlerimizi geleceğe taşıyabilmek için kültürel miraslarımızı yaşatmak için gayretle çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyor; şehrimizi gastronomide marka şehir haline getirerek dünyaya tanıtıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ekonomisinin Büyümesine Katkı Sağlayan: Gastronomi

Türkiye İstişare Toplantısı "Yeni Yüzyılda Gastronomi temalı" programda konuşmalarını gerçekleştiren MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı;

“Yılın hemen başlarında yaşadığımız “asrın felaketi” ile büyük bir kriz ortamı ile baş başa kaldık. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük deprem büyük bir can kaybına yol açtığı gibi, Doğu bölgesindeki 11 ilimizde ekonomik faaliyetleri tümüyle kesintiye uğrattı. Fakat, Allah’a şükürler olsun, milletimiz büyüklüğünü, ne kadar yüce gönüllü olduğunu bir kez daha gösterdi. Depremin ilk saatlerinden itibaren canını dişine takarak büyük bir özveri gösterdi. Çok şükür; deprem sürecinde devletimiz ve milletimizin millî bir dayanışma ruhu içerisinde hareket ederek yaraları sarmasıyla, felaketin yaşandığı illerimizin yeniden imar ve inşasının hızlı bir şekilde başlamasına olanak sağlandı.

Büyük facia olarak nitelendirilen bu depremlere karşın, yılın ilk çeyreğinde %4 büyüyerek büyük bir direnç gösteren Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde de bu performansını sürdürmüş ve %3,9 oranında büyüyerek küresel ekonomi içerisinde pozitif yönde ilerlemiştir. Nihayet yılın üçüncü çeyreğinde %5,9 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, bu dönemde de G20’nin en çok büyüyen 2’nci ülkesi olmayı başarmıştır.

Öte yandan öncü ekonomilerle birlikte ülkemizin de enflasyon sorunuyla yüzleştiği ve parasal sıkılaşma sürecinde olduğu böyle bir dönemde, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının artması takdir edilmesi gereken bir gelişmedir. Nihayetinde fiyat artışlarının da 2024 yılının özellikle ikinci yarısı itibariyle çok daha makul düzeylere gerileyeceği tahmin edilmektedir. “Ifadelerini kullandı.

MÜSİAD'ın 2023 yılındaki durumuna ilişkin konuşan Mahmut Asmalı; "MÜSİAD ülkemizdeki en verimli, en önemli ve en çalışkan iş dünyası kuruluşudur. MÜSİAD, yerli ve millidir. MÜSİAD, müstakildir ve geleceği dönüştürür. MÜSİAD dürüsttür, hakka hukuka riayet eder. MÜSİAD samimidir, her şeyden önce vatan ve millet der. MÜSİAD olarak 2023 yılını geride bırakırken, bu yıl da yine ardımızda çok güzel çalışmalar, çok kalıcı işler bırakıyoruz. Allah’a şükürler olsun, yurt dışı ve yurt içi teşkilatlanmamızı her geçen gün genişletirken, bir yandan da MÜSİAD’ımızın adına yakışır organizasyonlarla ve faaliyetlerle çalışmalarımıza her gün yenilerini ekliyoruz. Emeği ve çabası olan herkesten Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Hizmet Sektöründe Gastronominin Önemi

Panelin Son Kısmında Konuşmacı Olarak Söz Alan Hizmetler Sektör Kurulu Başkanı Ali Tutuk ise şunları vurguladı;

Hizmetler Sektör Kurulumuz, hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizle ticareti geliştirme, iş birliğini artırma ve değerler çizgisinde bir gelecek vizyonu oluşturmaya yönelik mensupları ve paydaşları ile istişareler yapmaktadır. Türkiye’nin bulunduğu coğrafik konum, sahip olduğu iklimsel özellikler ve birçok kültüre ev sahipliği yapması ile önemli bir gastronomik değere sahip olan ülkemizde bu değerlerin tanıtımının çok iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda 2023 yılı TÜRKİYE İSTİŞARE TOPLANTIMIZI YENİ YÜZYILDA GASTRONOMİ teması ile gerçekleştirerek GASTRONOMİ sektöründeki sorunlara değinmeyi, çözümler üretmeyi ve güzel gelişmeleri paydaşlarımıza bildirmeyi hedeflemekteyiz. Yeni Yüzyılda Gastronomi temalı programımız ile geleceğe yönelik bir vizyon belirlerken her geçen gün artan gıda israfı konusuna da bir parantez açmak gerektiğini düşünüyor, Bilinçsiz bir tüketim çılgınlığı ile ilerlenilen bir sürece karşı; israf değil iktisat, savurmak değil elde tutmak, bölünmek değil bölüşmek diyoruz. Bizler; herkese açık, bol ve bereketli sofra anlamına gelen Halil İbrahim Sofrası anlayışı ile büyütülen bir inanç ve medeniyetin evlatlarıyız. Bu yüzden MÜSİAD olarak Sürdürülebilir ve dönüştürülebilir mutfak ve yeme alışkanlıkları ile sıfır israf ve sıfır atık diyoruz.

Protokol konuşmalarının ardından;

“Türkiye’de Coğrafi İşaretli Ürünler", "İhracat ve Gastronomi Turizmi Açısından Önemi” ve “Gastronomide Yeni Trendler /Üretimden Tüketime Sürdürülebilirlik” başlıklı iki oturum düzenlendi.

Genel olarak, doğru yönlendirmeler ile coğrafi işaretli ürünlerin markalaşmasının zaruret, Gastronomi de Türkiye’nin tanıtımı için birlikte olunması gerekliliği ile Milli katılım hareketi vurgusu yapıldı.

Gastronomi dünyasının en prestijli ödüllerinden olan Basque Culinary World Prize ödülünü alan Şef Ebru Baybara Demir’in Özel Konuk olarak davetli olduğu programda, Mardin’den başlayan serüvenini, sosyal kalkınma hareketi ile gastronomiye yeni bir soluk getirdiği süreci konuklarla paylaştı. Turizmi kalkındırdığı, kadın istihdamını arttırdığı hususlara değinen Baybara, doğal tarım ve sağlıklı tohum uygulamalarından bahsederek konuşmasını tamamladı.

Her geçen gün sahip olduğu önemi arttırmaya devam eden gastronomi alanına dair; ticari faaliyetlerin, istatistiki verilerin, turizm ve kültürel birlikteliğe olan katkısının, gıda israfının, bilinçli tüketimin konuşulduğu "Yeni Yüzyılda Gastronomi" başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı, sektörün sorunlarına, çözümlerine, gelişimine ve sosyal farkındalığı arttırmaya vesile olması sebebiyle beğeniyle karşılandı.