MÜSİAD 300’DEN FAZLA TÜRK İŞ ADAMIYLA SUUDİ ARABİSTAN’A ÇIKARMA YAPTI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Uluslararası İş Forumu (IBF) kapsamında 27’nci kez düzenlediği etkinliği bu yıl Suudi Arabistan’da gerçekleştirdi. Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu ve Türk İhraç Ürünleri Fuarı olarak iki kısma ayrılan forumda toplamda 4 şehir gezildi, 1000’den fazla Türk-Suudi iş adamı bir araya geldi. Riyad, Cidde, Mekke ve Medine’de gerçekleşen etkinlikler 8 günden fazla sürdü.

MÜSİAD, 27. IBF Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu ve Türk İhraç Ürünleri Fuarı programı Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlendi. Sadece Riyad’a özel olarak Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın olduğu; diğer şehirlerde yalnızca B2B görüşmelerin olduğu Forum, birçok isme de ev sahipliği yaptı. Cidde, Mekke ve Medine ile devam eden program toplamda 8 gün sürdü ve 1000’den fazla iş adamını bir araya getirdi.

Türk İhraç Ürünleri Fuarı Riyad’da Gerçekleşti

27. Uluslararası İş Forumu (IBF) Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad’da başladı. 27. IBF Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu kapsamında düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılışına T.C. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Macid el-Kasabi, Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Khalid el-Falih, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, IBF Başkanı Erol Yarar ve Riyad Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Naif Abdullah Al Rajhi ile 300’den fazla Türk iş insanı katıldı.

"Daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var"

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Uluslararası İş Forumu'na MÜSİAD olarak en fazla önemi verdiklerini, üzerinde en çok durdukları organizasyonların başında geldiğini söyledi. Müslüman iş insanları arasında "global bir iş ağı" kurma fikrinden yola çıkan bu platformun, bugün toplam 25 ülkeden 42 iş insanı derneğini bir araya getirdiğini belirten Asmalı, "Bu yılki IBF Zirvemiz, 3-11 Mart 2024 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın çok önemli ticari şehirleri olan Riyad, Cidde, Mekke ve Medine’de düzenleniyor. 27. IBF kapsamında Ekonomik Forum Zirvesi, B2B görüşmeler, fuar ve ticaret odaları ile buluşmalar da gerçekleştirilecek. İnşallah güzel iş birliklerine imza atacak, iki ülke için de çok verimli sonuçlar elde edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Özellikle son iki yıldır, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ticari ilişkilerin belirgin şekilde artış kaydettiğini belirten Asmalı, şöyle konuştu:

"Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ikili ticaret hacmi 2023 yılı itibarıyla 6,8 milyar dolara ulaşarak, son 8 yılın en yüksek rakamına ulaşmıştır. Buna karşın, söz konusu rakamlar iki ülkenin karşılıklı yatırım potansiyelinin altındadır. İki ülkenin stratejik hedefleri orta vadede 10 milyar dolar, uzun vadede 30 milyar dolarlık karşılıklı ticaret olduğunu düşünürsek daha gidecek çok yolumuz, yapacak çok işimiz var. Zira hem Türkiye hem de Suudi Arabistan, doğrudan yabancı yatırımlar bağlamında, oldukça cazip iki ülke konumundadır."
Suudi Arabistan’da da girişimcilik faaliyetleri ve yatırım fırsatlarının oldukça çeşitli ve potansiyel yatırımcılar için oldukça ilgi çekici olduğunu dile getiren Asmalı, kendilerinin de fırsatları değerlendirmek ve karşılıklı ticareti en optimum seviyeye çıkarmak arzusunda olduklarını ifade etti.

Asmalı, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’na büyük önem verdiklerini ifade ederek, "Türk ve özellikle de MÜSİAD’lı iş insanları olarak bizler, Suudi Arabistan’a 2030 Vizyonu’na giden yolda büyük katkılar sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Biz inanıyoruz ki Türk iş insanlarına, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu’nda çok büyük görevler düşmektedir. Dolayısıyla, Suudi iş insanlarının Türk iş insanlarıyla kuracağı iş birliklerinin, öncelikle her iki ülkeye de büyük ekonomik katkılar vereceğini bilmeliyiz." diye konuştu.

"Fuar, 'Medine pazarı' ruhunu tekrardan yaşatmaya katkı sağlayacak"

IBF Başkanı Erol Yarar da 1990 yılında beş arkadaş bir araya gelerek bir hayal kurduklarını ve her şeyin hayalle başladığını ifade ederek, "Dedik ki dünyadaki birçok ülkede kardeşlerimiz, iş adamı kardeşlerimiz var. Öyle bir teşkilat kuralım ki bu kurmuş olduğumuz teşkilat bütün bu kardeşleri, tacir kardeşleri bir araya getirsin. O zaman bir dernek kurmamız gerekiyordu, 1990 yılında MÜSİAD'ı kurduk." dedi.

Bugün MÜSİAD'ın 14 bin üyesi ve 60 bin şirketle, 80 ülkede temsil edilen bir teşkilat hâline geldiğini belirten Yarar, MÜSİAD'ın bu yapısıyla dünyadaki tek teşkilat olmasının gurur verici olduğunu dile getirdi. Yarar, Uluslararası İş Forumu'nu Suudi Arabistan'da yapabilmeyi uzun süredir istediklerini belirterek, bugün başlayan 27. IBF Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu ile Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın "Medine pazarı" ruhunu tekrardan yaşatmaya katkı sağlayacağını belirtti.

Yarar, iş forumunun Cidde, Mekke ve Medine’de düzenlenecek programlarla devam edeceğini vurgulayarak, "Biz Suudi Arabistan'daki kardeşlerimizle kaynaşmak istiyoruz. İktisadi açıdan da kaynaşmak istiyoruz ve dünyaya örnek olacak bir iş birliğini başlatmak istiyoruz. Onun için bugün burada emeği geçen bütün kardeşlerime teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

27. IBF Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu kapsamında düzenlenen Türk İhraç Ürünleri Fuarı’nın açılışının ardından MÜSİAD üyesi firmalar ile Suudi Arabistanlı şirketler arasında iş birliği anlaşmaları imzalandı. Ayrıca, bakanlar, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ve IBF Başkanı Erol Yarar ile beraberindeki heyet fuar alanını gezdi, firma sahipleriyle sohbet etti.

Program Cidde, Mekke ve Medine şehirleri ile devam etti

27. Uluslararası İş Forumu kapsamında gerçekleşen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu, Riyad’dan sonra Cidde, Mekke ve Medine şehirlerindeki programlarla devam etti. B2B programların ve panellerin gerçekleştiği programlarda, 300’e yakın Türk iş adamı, Suud’lu iş adamlarıyla görüşme fırsatı buldu. Cidde Ticaret Odası, Mekke Ticaret Odası ve Medine Sanayi ve Ticaret Odası’nda gerçekleşen programlarda inşaat, enerji, hizmet gibi sektörlerin temsilcilerinin sunumları; Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu kapsamında yaptığı yatırım hamleleri ele alındı.