“TÜRKİYE YÜZYILI’NDA OTOMOTİV VE ENERJİ VİZYONU” TÜRKİYE İSTİŞARE TOPLANTISI KONYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Enerji ve Çevre Sektör Kurulu ile Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu Ortaklığıyla “Türkiye Yüzyılı’nda Otomotiv ve Enerji Vizyonu” Ana Temalı Türkiye İstişare Toplantısı MÜSİAD Konya Şubesi ev sahipliğinde Selçuklu Kongre Merkezi’nde Gerçekleştirildi. Programa T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Uzbaş, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Nuri Çelik Katılım Sağladı.

Konya Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Türkiye Yüzyılı’nda Otomotiv ve Enerji Vizyonu” ana temalı Türkiye İstişare Toplantısı, Kur’an – ı Kerim Tilaveti ile başladı. Devamında program için özel hazırlanan film ile MÜSİAD Tanıtım filmi seyredildi. Açılış konuşmalarında sırasıyla MÜSİAD Konya Şube Başkanı Mehmet Hilmi Kağnıcı, MÜSİAD Otomotiv ve Ulaşım Araçları Sektör Kurulu Başkanı İsmail Altın, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Karaca, MÜSİAD Genel Başkan Vekili Ahmet Doğan Alperen, Ak Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer ve T.C. Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan konuşmalarını yaptı. Açılış konuşmalarının ardından protokole ve sponsorlara hediye takdimi yapıldı.

Programın sonraki aşamasında keynote konuşmacısı olarak davet edilen Renault Group Yönetim Kurulu Üyeliği ve Renault Group CEO’luk görevini üstlenmiş daha sonra mobilite çözümler geliştiren Alagan Tech firmasının kurucu ortağı olarak iş hayatını sürdüren Hakan Doğu, elektrikli araçlar ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Ardından bakanlık bünyesinde çeşitli görevler üstlendikten sonra OECD Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği Enerji Müşaviri kadrosuna atanmış ve sonrasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda Bakan Danışmanı olarak görev alan Barış Sanlı, enerji dönüşümü üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmalarının ardından Hakan Doğu ve Barış Sanlı’ya hediye takdimi yapıldı.

Programın bir sonraki aşamasında “Türkiye Otomotiv, Ulaşım, Enerji ve Çevre Sektöründe Güncel Sorunlar ve Çözüm Önerileri” konusu üzerine bir panel düzenlendi. Teksan CEO’su Dr. Oğuz Can moderatörlüğünde düzenlenen oturuma EPDK Rüzgar ve Güneş Enerjisi Grup Başkanı Gökay KÜTÜKÇÜ, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Emre Dabak, TOBFED Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Bakırtaş, Dolubatarya Kurucusu Bilal Akgündüz, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Motorlu Araçlar ve Ulaşım Teknolojileri Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Samet Çelebi ve KTO Karatay Üniversitesi Enerji Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şerife Özkan Nesimioğlu panelist olarak katıldı. Müzakerelerin ardından Dr. Oğuz Can moderatörlüğünde dinleyiciler ile panelistler arasında soru – cevap yapıldı. Panelin ardından yönetim kurulu üyeleri, konuşmacılar, protokol ve sponsorlar sahneye davet edilerek aile fotoğrafı çektirildi ve program son buldu.

Program sonrası açıklanan sonuç maddeleri ise şu şekilde:

  1. Elektrikli Ulaşım Araçları Hızla Büyümeye Devam Edecek: Batının, ulaşım elektrifikasyonunda yavaşlama sinyalleri vermesine karşın; çok uluslu firmaların öncülüğünde yakın gelecekte elektrikli ulaşım araçları sektörü hızla büyümeye devam edecektir. Elektrikli, birbiri ile bağlantılı, otonom; yani yapay zekâ tarafından idare edilen ve araç sahibi olmadan kullanılan paylaşımlı araç uygulamaları yaygınlaşacaktır. Türkiye olarak bizim de bu alanda yatırımlara devam etmemiz gerekmektedir.
  2. Hidrojen Yakıt Teknolojisi Önümüzdeki Yıllarda Yaygınlaşacak: Hidrojen yakıt teknolojisi gelecekte otomotiv sektöründe önemli bir rol oynayacaktır. Hidrojen teknolojisi, fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltacak ve karbon emisyonunun düşürerek daha yeşil bir sanayi inşa etmemize katkı sağlayacaktır. Hidrojen teknolojisinin önümüzdeki yıllarda öncelikle büyük ticari araçlarda yaygınlaşmasıyla taşımacılık sektörüne yön vermesini ve hidrojen yakıt konusunun yoğun olarak karşımıza çıkacağını bekliyoruz. Bu kapsamda Türkiye olarak bu alanda çalışmalara ciddi olarak başlamalıyız.
  3. Otomotiv Sektörünün Dönüşüme Hızla Ayak Uydurması Gerekmektedir: Türkiye otomotiv sektörü için rekabetçi yapının sürdürülebilmesi için bu dönüşüme hızla ayak uydurması gerekmektedir. Başta üretim fonksiyonlarının otomasyon araçları ile işçilik maliyetlerinden arındırılması, geliştirilen ürün ve hizmetlerin yazılım geliştirme yeteneklerimiz ile entegre edilmesi önem arz etmektedir.
  4. Enerjide Dönüşüm İçin Gerekli Olan Altyapı Yatırımlarının Yapılması Gerekmektedir: Enerjide dönüşüm süreci son derece hızlı biçimde gelişmiş ülkelerin gündemini işgal etmektedir. Bu kapsamda fosil yakıtların kullanımının azaltılması, elektrik iletim ve dağıtım alt yapılarının geliştirilmesi, ulaşımın elektrifikasyonu için gerekli altyapı yatırımlarının yapılması karmaşık ve yüksek bütçelere ihtiyaç duymaktadır. Bu kapsamda altyapı yatırımlarının devlet planlaması ve aracılığıyla veya devlet destekli özel sektör tarafından yapılmalıdır.
  5. Yenilenebilir Enerji Alanında Yasal Düzenleme ve Mevzuat Sadeleştirmesi Yapılması Gerekmektedir: Yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması için ülkemizde birçok yasal düzenleme hayata geçirilmektedir. Bu kapsamda yatırımların hızlandırılması için yasal düzenleme ve mevzuat sadeleştirmesi kamu tarafının öncelikli hedefi görünmektedir.
  6. E-yakıt, Hidrojen, Enerji Depolama Konularında Yatırım Fırsatları Bulunmaktadır: E-yakıt, hidrojen, enerji depolama konularının önümüzdeki dönemde hem maliyet avantajı elde etmesi hem de teşvik edilmesi beklenmektedir. Bu doğrultuda yatırımcı ve iş insanlarının bu dönüşüme adapte olması için aksiyon alması doğru olacaktır.