Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu tarafından gerçekleştirilen MÜSİAD Siber Güç Türkiye’24 Zirvesi tamamlandı. Türkiye'nin dijital savunmadaki dönüşüm stratejisinin ele alındığı zirve T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hüseyin Avşar, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan, MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Taha Çiftci ve önemli konuşmacıların katılımıyla gerçekleştirildi.
T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, zirvede yaptığı konuşmasında “MÜSİAD ülkemizin sürdürebilir büyüme hedefi için önemli bir sivil toplum kurulusu olmuştur. Teknolojik gelişmenin hızla ilerlediği dünyada hayatımızın birçok alanı günden güne değişirken bu etkinlik çok önemli.” diye konuştu.
İsrail'in Lübnan'da Hizbullah mensuplarına yönelik siber saldırısını hatırlatan Bakan, şöyle devam etti:
"Gelişen siber tehditler karşısında çalışmaların önemi artmakta. Yenilikçi üretimlerin geliştirilmesi önem arz ediyor. Geleceğin ihtiyaçlarını iyi tespit edebilen ülkeler yarının kazananları olacaklardır. Bilişime yatırım yapılması zorunlu hale gelmiştir ki öyle de oluyor. Yapay zekâ milyonlarca olayın içinden süzerek gelişen farklı bir olayı tespit edebiliyor. Yapay zekâ bir banka müşterisinin alışkanlıklarını bilerek alışılmışın dışında bir olayda dolandırılma olayının önüne geçebiliyor. Ulaştırma bakanı olarak ülkemizin dijital alanda güvenliğini sağlayan bakanlık da biziz. USOM eliyle ulusal ve uluslararası alanda çalışmalar yürütüyoruz. Avcı, Azat, Kasırga ve Kule isimli yapay zekâ uygulamalarımız ile ülkemizin siber güvenliğini sağlıyoruz. Dijital dünyadaki terör propagandası konusunda etkin bir yaklaşım sergiliyoruz. Bununla alakalı içerikler ile yakından ilgileniyor ve erişim engeli getiriyoruz. Dijital dünyada terör hesaplarına geçit vermiyoruz, kararlıyız."
“En iyi boykot üretmektir diyoruz”
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, açılıştaki konuşmasında, teknolojinin sadece günlük hayata değil aynı zamanda milli güvenliğe etkilerinin de büyük bir önem kazandığını belirterek, yapay zekâ ve siber güvenlik konularının ülkenin millî güvenliği ve geleceği için vazgeçilmez unsurlar haline geldiğini söyledi.
Türkiye'nin millî savunma alanındaki önemli yatırımlarının vizyoner bakış açısıyla sürdürüldüğüne işaret eden Asmalı, şunları kaydetti:
"Söz konusu gelişmeler ülkemiz adına son derece önemli ve gurur verici. 2024-2028 yıllarını kapsayan ve ülkemiz açısından siber güvenlik konusunu en üst düzeyde ele alan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın geleceğimiz açısından yol gösterici olacağını düşünüyoruz. 7 Eylül'de Resmî Gazete'de yayınlanan genelgenin hemen ardından harekete geçip, siber güvenlik ve yapay zekâ meselesini hem özel sektör hem sivil toplum hem de kamuyla birlikte gündeme taşımak ve devlet nezdinde yapılacak çalışmalara katkı sunmak amacıyla Siber Güç Türkiye 2024 raporumuzu hazırladık ve bu zirveyi planladık."
Asmalı, MÜSİAD olarak yerli ve millî çözümler geliştirerek Türkiye'nin siber güvenlik alanında güvenli ve güçlü bir konumda olmasını hedeflediklerini aktararak, "Siber güvenlik dijital dünyadaki tüm varlıklarımızı, kimliklerimizi ve verilerimizi korumak için kritik bir öncelik haline gelmiştir. Ülkemizin dijital geleceğini inşa etmek ve sürdürülebilir hale getirmek adına öncelikli olarak teknoloji altyapımızı daha güçlü hale getirmeliyiz. Bunun için devletimizin rehberliğinde büyük yatırımlar yapmalı ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'na uygun bir yol haritasıyla ilerlemeliyiz. MÜSİAD olarak bünyemizdeki 60 bine yakın firmamızla bu yol haritasına en güçlü katkıyı sunmak adına elimizden gelen çabayı gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz." diye konuştu.
En iyi boykotun üretmek olduğunu vurgulayan Asmalı, "İHA ve SİHA'ları ürettik ve Allah'a hamdolsun hiç kimseye muhtaç olmadık. Yetişmiş insan gücümüz ve her şeyi üretecek imkânımız var. Yeter ki biz çalışalım, üretelim. Siber Güç Türkiye 2024'ün ülkemiz adına verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Avşar da siber güvenliğin hayatın hemen hemen her alanında karşılarına çıktığını belirterek, "Bu bağlamda gündelik yaşantımızda, tüm sektörlerin işlemlerinde, iletişim alanında ve sosyal medya düzeyinde hepimizin içinde bulunduğu siber uzayın barındırdığı olası tehlikeler göz ardı edilemez bir noktaya gelmiştir. Günümüzde dijital bileşenler insan yaşamının en derin noktalarına kadar nüfuz etmiş durumdadır. Bu nedenle siber saldırıların nereden geleceği artık belirsiz ve karmaşık bir hale dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Tancan da yenilikçi teknolojilerin meydana getirdiği dönüşümün hayatın her alanını yeniden şekillendirdiğini aktararak, "Siber uzayda insan hayatını zorlayan gelişmeler yaşanıyor. Siber uzay, mesafeden bağımsız olarak minimum uzmanlık, teçhizat ve maliyetle, geleneksel silahların oluşturduğu etkiye benzer tahribatların oluşturulabildiği bir ortama dönüştü. Otomatize saldırı araçlarıyla, uzman olmayan insanlar bile kolayca birer siber askere dönüşebiliyor. Artık ilk merminin siber uzaydan atıldığı yeni nesil savaşlar dönemindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.
“İş birliklerini ilerleterek siber güvenlik konusunda daha kapsamlı çözümler üretebiliriz”
TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Doğan da Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda yürüttükleri çalışmalarla Türkiye'nin tam bağımsız bir şekilde teknolojik kabiliyetleri geliştirmesini ve ulusal güvenliğini sağlamasını hedeflediklerini dile getirdi.
İçinde bulunulan dijital çağda bilgi ve verinin korunmasının ulusal güvenliğin merkezinde yer aldığını anlatan Doğan, "Teknolojik yenilikler, toplumların refahını artırırken aynı zamanda yeni tehditleri ve riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu noktada TÜBİTAK olarak üstlendiğimiz misyonun bilinciyle hareket ediyor, siber güvenlik alanında stratejik önceliklendirme çalışmalarına odaklanıyoruz." diye konuştu.
MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Taha Çiftci de MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu olarak başlangıçta Yerli Yazılım ve Siber Güç Türkiye Çalıştayı'nı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, bu çalıştayın ardından Yerli Yazılım ve Siber Güç Türkiye Çalıştay Raporu'nun yayımlandığını söyledi. Türkiye'nin sınırlarının karada, denizde, havada nasıl önemliyse siber alanda da o derece kıymet arz ettiğini anlatan Çiftci, "Bunu kıymetli yetkililerimiz 'siber vatan' diye isimlendiriyorlar. Siber vatanımızı korumak için gerekli tüm aksiyon planlarına uymak ve bu planlarımızı oluşturmak için de kamuyla özel sektörün kas kuvvetlerini artırarak birlikte aksiyon planı oluşturmamız gerekiyor. Yerli yazılım ekosistemini güçlendirerek daha iyi bir aksiyon planı oluşturulabilir." diye konuştu.
Çiftci, ABD merkezli bir şirketin yaptığı yazılım güncellemesinin tüm dünyada kritik sektörleri etkilediğini aktararak, bu noktada yerli siber güvenlik ürünlerini yaygınlaştırmanın önem taşıdığını dile getirdi.
Türkiye'nin girişimci sorunu olmadığına dikkati çeken Çiftci, "Ürünleşme ve markalaşma sorunu noktasında desteğe ihtiyacı var. MÜSİAD Dijital olarak Girişimcilik, Ürünleşme ve Markalaşma Zirvesi'ni icra ettik. Şimdi ise Siber Güç Türkiye zirvesiyle 18 girişimimize yer verdik." ifadesini kullandı.
Siber Güvenlik: Dijital Dünyanın Savunma Hattı ve Yapay Zekâ Savaşları oturumları gerçekleşti
MÜSİAD Siber Güç Türkiye’24 Zirvesi’nde girişimci sunumlarının yanı sıra iki farklı oturum gerçekleşti. İlk oturum olan Dijital Dünyanın Savunma Hattı oturumunda siber güvenlik ve yazılım konuları konuşuldu. Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü Alpaslan Kesici’nin moderatörlüğünde, Savunma Sanayii Başkanlığı Siber Güvenlik ve Bilişim Sistemleri Daire Başkanı Ahmet Bahadır Bülbül, Turkcell Siber Güvenlik Direktörü Dr. Emin İslam Tatlı, TÜBİTAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Dr. İsmail Güneş, Imperum Kurucusu Senad Aruc ve Picus Security Kurucu Ortağı Dr. Süleyman Özarslan konuşmalarını gerçekleştirdi.
İkinci oturum olan Yapay Zekâ Savaşları oturumu ise MÜSİAD Sektör Kurulları ve Fuar Forum Komisyonu Başkanı Erkan Gül'ün moderatörlüğünde, FutureBright Group Kurucu Ortağı Akan Abdula, HAVELSAN Bilgi ve İletişim Teknolojileri İş Geliştirme Direktörü Dr. Arif Furkan Mendi ve TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zekâ Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Haklıdır'ın konuşmalarıyla tamamlandı. Programın kapanış töreninde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuşmalarını gerçekleştirdi ve zirve sona erdi.